Μη κατηγοριοποιημένο

Θηλασμός, για ένα υγιές μωρό και μια πιο υγιή μαμά.

breast-min-e1617014339538.png

Πολλά από τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό είναι γνωστά και καλά τεκμηριωμένα. Το μητρικό γάλα βοηθά στην προστασία των μωρών από ασθένειες, ενώ μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων όπως το άσθμα, η παχυσαρκία και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Το γάλα των πρώτων ωρών ή και ημερών ονομάζεται πρωτόγαλα και αναφέρεται συχνά ως «υγρός χρυσός» για τις ικανότητες του στην πρόληψη μολύνσεων. Υπάρχουν όμως οφέλη και για εσάς, μαμά: Ο θηλασμός σας βοηθά να συνέλθετε από τον τοκετό, ενώ μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Παρόλο που οι λίστες με τα οφέλη του θηλασμού και οι εικόνες της μητέρας και των μωρών που θηλάζουν μπορεί να προκαλέσουν ευχάριστα συναισθήματα , η ίδια η πράξη δεν έρχεται πάντα φυσικά… και δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλές μητέρες φαντάζονται ότι ο θηλασμός είναι αβίαστος από την αρχή, ενώ στην πραγματικότητα οι πρώτες μέρες μπορεί να είναι οι πιο δύσκολες.

Οι πέντε μεγαλύτερες προκλήσεις του θηλασμού και πώς να ξεπεράσετε κάθε μια ώστε να μπορέσετε να υποστηρίξετε την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας.

Έλλειψη υποστήριξης

Επειδή μπορεί να πιστεύετε ότι ο θηλασμός θα έρθει φυσικά, ενδέχεται να μην έχετε προετοιμαστεί για αυτό, η προγεννητική εκπαίδευση θηλασμού όμως είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο ταξίδι θηλασμού. Μπορείτε να συγκεντρώσετε μία ομάδα θηλασμού προγεννητικά, να περιβάλλετε τον εαυτό σας δηλαδή με άλλες μητέρες που θηλάζουν ή να συμμετάσχετε σε τοπικές ή  ομάδες υποστήριξης θηλασμού στο διαδίκτυο.  Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με έναν τοπικό σύμβουλο θηλασμού. Ο θηλασμός μπορεί να φέρει  μοναξιά ή απομόνωση εάν λείπει η σωστή υποστήριξη.

Συμβουλή: Ζητήστε από τον σύντροφό σας να συμμετάσχει στη διαδικασία μάθησης .

Οι πρώτες σαράντα ημέρες

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι πρώτες μέρες μετά τον τοκετό έχουν να κάνουν με ξεκούραση. Οι αγκαλιές, ο θηλασμός με πρόγραμμα, το καλό φαγητό και η ξεκούραση, όταν είναι δυνατόν, είναι βασικά για την ευημερία του μωρού σας, τη δική σας και τον θηλασμό. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να περιμένουν. Είναι  δύσκολο για τις νέες μητέρες να αφήσουν πράγματα όπως πιάτα, ρούχα και ψώνια. Προσπαθήστε όμως να αποδεχτείτε τη βοήθεια και να επικεντρωθείτε στο χρόνο με το νέο σας μωρό – θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις απαιτήσεις του θηλασμού και να μπείτε σε σειρά.

 Χαμηλή παραγωγή γάλακτος

Η πιο μεγάλη πρόκληση που πολλές νέες μητέρες έχουν μετά τη γέννα είναι η σκέψη ότι δεν έχουν αρκετό γάλα για το μωρό τους . Τα περισσότερα μωρά τρέφονται συχνά . Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για τόσες πολλές μητέρες που πιστεύουν ότι το γάλα τους δεν είναι αρκετό. Αλλά μάντεψε τι? Αυτό είναι φυσιολογικό. Προσπαθήστε να ταΐσετε το μωρό σας με βάση τα σημάδια της πείνας.

Προσοχή: Δύο πράγματα που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα;

Μειωμένη πρόσληψη βάρους του μωρού και μειωμένη ενούρηση (λιγότερες από 6 έως 8 βρεγμένες πάνες την ημέρα μετά την πρώτη εβδομάδα). Εάν παρατηρήσετε αυτά τα ζητήματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 Δυσφορία (στην αρχή)

Σίγουρα, στην αρχή, ο θηλασμός είναι κάτι νέο και διαφορετικό και μπορεί να αισθάνεται λίγο άβολα. Αλλά ο πόνος δεν είναι κάτι που πρέπει να ανέχεστε κάθε φορά που ταΐζετε. Εάν αισθάνεστε πόνο στη θηλή ενώ θηλάζετε, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Όσο νωρίτερα αντιμετωπίσετε  τυχόν προβλήματα θηλασμού τόσο πιο σύντομα θα γίνει ευχάριστος  ο θηλασμός.

Θηλασμός και δέρμα

Οι ορμονικές διακυμάνσεις παραμένουν μετά τον τοκετό, ειδικά εάν θηλάζετε, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα του δέρματος της εγκυμοσύνης  μπορεί να συνεχιστούν. Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί προκαλέσουν ξηρές, θαμπές κηλίδες, ειδικά στο πρόσωπό. Ενώ είναι δελεαστικό να αναζητήσετε τις θεραπείες τις οποίες ακολουθούσατε πριν από την εγκυμοσύνη, η επιλογή προϊόντων φιλικών προς το θηλασμό είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή προϊόντων που είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη. Έχει ειπωθεί στο παρελθόν, αλλά αξίζει να επαναληφθεί, ότι ό, τι τρώτε ή βάζετε στο δέρμα σας μπορεί να μεταφερθεί στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Και κάθε φορά που βάζετε κάτι σε αυτό, υπάρχει πιθανότητα το εν λόγω προϊόν να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος σας (με τον κίνδυνο να επηρεάσει αρνητικά τόσο εσάς όσο και το μωρό). Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι  το μωρό θα έρθει σε επαφή με το δέρμα, και συνεπώς κάτι  από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ευαισθησία ή αλλεργική αντίδραση. Για να μειώσετε την ξηρότητα και τη φλεγμονή που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό και μια ασφαλή ενυδατική κρέμα κατάλληλη για θηλάζουσες.