Μη κατηγοριοποιημένο

Μήνας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

30674417_web1_Breast-cancer-awareness-month_2.jpg

 Το 1985 ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως Μήνας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, σε μία διεθνή εκστρατεία για την αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού και τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πιο συχνά εμφανιζόμενης κακοήθειας στις γυναίκες.

 Η  εμφάνιση του καρκίνου του μαστού σχετίζεται  με  την παχυσαρκία, τη κακή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, το stress, την κληρονομικότητα κ.ά. 

 Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξής του ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση.

Η πρωτογενής πρόληψη αφορά επί της ουσίας στην υιοθέτηση τρόπου ζωής που μειώνει την επίδραση των παραγόντων κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε όπως:

  • ο έλεγχος του σωματικού βάρους
  • η διατροφή (πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες με περιορισμό στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων)
  • η φυσική άσκηση
  • η διακοπή του καπνίσματος
  • η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • η αποφυγή του άγχους
  • η αποφυγη συστατικών που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν την υγεία μας

 Όσον αφορά στις καρκινογόνες ουσίες, αυτές μπορεί να περιέχονται σε φυτοφάρμακα, σε λιπάσματα, σε πλαστικά, όπως τα μπουκάλια νερού, στη μούχλα (αφλατοξίνες), στα συντηρητικά.Tα συστατικά  αυτά επιβαρύνουν την υγεία μας και κρύβονται και σε πολλά είδη προσωπικής υγιεινής και σειρές καλλυντικών.Απαλλαγείτε από τα «ανεπιθύμητα», ξεκινήστε με τον απλό κανόνα «χρησιμοποιείτε λιγότερα και χωρίς αρώματα».Ελέγχετε τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείτε και αποφεύγετε αυτά που ανήκουν στην κατηγορία όσων ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

 Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει την τήρηση των κανόνων προληπτικού ελέγχου όπως η αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα, η κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό και η μαστογραφία καθώς και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

 Η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η διάγνωση σώζουν ζωές κι αυτό αφορά κάθε γυναίκα, που οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της.